Start Om oss Årets NerdCon Bilder Kontakt

Vad är NerdCon?

NerdCon Umea är ett konvent i björkarnas stad, Umeå. Det som gör NerdCon unikt i Sveriges konventdjungel är att vi riktar in oss extra mycket på olika variationer av nördar. Vi vill engagera alla typer av nördar att se och testa nya saker. Sommaren 2013 hölls första NerdCon Umea, besökarantalet låg då på 150 personer och sedan dess har NerdCon vuxit med stormsteg. Utöver det stora konventet NerdCon Umea håller vi även i ett par mindre event per år.

Vem är Nugglan?

Under NerdCon 2014 anhölls en tävling som innebar att designa konceptet för NerdCons blivande maskot. Vinnaren var Torbjörn Stenberg. Därefter föddes Nugglan och är idag en del av NerdCon Umea.

Hur startade NerdCon?

Sommaren år 2012 och några inspirerade men oerfarna ungdomar sätter sig ner. De vill skapa ett konvent som kan ge Norrland glädje, gemenskap och massa nörderier. De satt länge och funderade på vad konventet skulle få för namn. Många alternativ kom upp innan namnet vi har idag; NerdCon Umea, blev det som kändes rätt. Varmt välkomna till NerdCon Umea, Norrlands hjärta för nördkultur.

NerdCon 2016

NerdCon Umea 2016 tog plats på Midgårdsskolan i Umeå den 13:e och 14:e augusti. Ännu en gång tog konventet besöksrekord med över 400 besökare från hela Sverige. Nytt för detta år var Umeå Airsoft förening som gästade NerdCon och blev en succé. Janne Widmark, Ume Lunar Venture, Carl-Erik Engquist från Humlab och Michelle Sjölund bjöd på nya intressanta föreläsningar. Julia West bjöd på en lärorik k-pop workshop och UmeLigan höll i Pokémon TCG turnering och Pokémon GO! vandring. Carl Leong höll i rollspelet Shilo the Buff. Slutligen hölls det även nya turneringar i diverse spel.

Tidigare evanemang

Vintermys
Den 12:e december 2015 höll NerdCon i ett vintermys på Hamnmagasinet i Umeå. Det bjöds på tomteskum och trevlig stämning med TV-spelsturneringar, brädspel, film, pyssel och ett varmt krypin i det snöiga vädret!

NerdCon 2015
Den 14:e och 15:e augusti hölls NerdCon Umea 2015 och blev en riktig succé! Konventet hölls nu för första gången under inte bara en, utan två hela dagar. Lokalerna på Midgårdsskolan i Umeå var perfekta för konventets struktur och storlek. Vi slog tidigare besöksrekord med över 350 besökare från både Sverige och Finland. Försäljning och aktiviteter flöt på och vi hade för första gången tillgång till en riktig proffesionell scen. På scenen kunde besökarna ta del av bland annat AMV-tävling, cosplaytävling, iaiodo och lejondans. Josefine Westborg och Vicki Jacobsson höll i inspirerande föreläsningar om nördfeminism och cosplay. Konventet gästades även av Ume Gaming Dojo, Project 4cube som höll i TV-spel tillsammans med oss på NerdCon. Brädspel, figurspel och Magic the Gathering hölls av World of Boardgames, Fantasia samt Collectors Point. DJ'n Baron Von Fish gästade NerdCon och bjöd på ett magiskt rave!

Påskmys
Den 11:e april 2015 höll NerdCon ett äggstravagant Påskmys på Kulturhuset Klossen i Umeå. Under dagen kunde besökarna komma och hänga med oss arrangörer, leta påskägg med en liten twist, spela TV.-spel, brädspel, pyssla, måla påskägg, spela kortspel, cosplaya och kolla in vår egna nördloppis. Under dagen hölls även tre TV-spelsturneringar med fina priser. Det hölls även en äggmålartävling där det nördigaste ägget vann.

Julmys
Den 2:a och 3:e december år 2014 hade NerdCon sitt andra minievent i Glashuset. Eventet pågick under två eftermiddagar då Glashuset var fullpackat med besökare med och utan cosplays. Under dagen fanns det tomteskum och lussekatter, TV-spelsturneringar och en massa mys. I jämförelse med förra minievent i Glashuset var lokalen denna gång alledels för liten. Men trots trängseln och värmen så var stämningen ändå på topp. Besökarna spelade TV-spel, brädspel, gjorde pärlplattor, åt lussekatterl och pratade om allt mellan himmel och jord.

NerdCon 2014
Den 16:e augusti hölls NerdCon Umea 2014 som då fortfarande var ett litet konvent. Eventet hölls i en dag på NTI-gymnasiet mitt i centrala Umeå. Lokalerna var trånga för det oförutsedda besökarantalet men stämningen var på topp och NerdCon Umea 2014 blev ett lyckat konvent! Konventet gästades av Mia Sjöberg som höll i en föreläsning om hur man överlever på konvent som ny konventare och Ume Gaming Dojo samt TVspelsjam höll i TV-spelsturneringar. World of Boardgames, Fantasia, Spel Für Alle och Collectors Point höll i brädspel, kortspel och figurspel.

NerdCon i glashuset
Den 22:a mars år 2014, då Umeå var kulturhuvudstad, hade NerdCon sitt första minievent. Detta var i Glashuset, ett litet glashus mitt i Umeå centrum. Det kom en del besökare och dagen blev lyckad med Pocky, hembakat fika, pyssel, TV-spelsturneringar och ett härligt sällskap.